Седмица на гората

Почит и уважение от поколенията

Традиционно преди началото на Седмицата на гората по идея на Съюза на лесовъдите в България лесовъди от всички поколения отдават почит към предшествениците, посветили живота си в служене на българската гора.

18_03_30_4

През тази година тържественото събитие се проведе на 30 април на традиционното място – в двора на Лесотехническия университет пред Лесовъдския мемориал. Цветя и венци с уважение към предходниците в професията положиха  ректорът на университета  проф. д-р Иван Илиев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Григор Гогов, студенти, преподаватели, служители и ръководители от горската администрация, учени и служители от Института за гората при БАН.

18_03_30_1 Sedmica na gorata 2018 _ LTU

Изпълнителният директор на  Асоциация общински гори – инж. Тихомир Томанов полага цветя пред мемориала.  

Децата на Доспат обичат гората

15_04_15_Сред изложба от детски рисунки на тема „Аз обичам гората” на 8 април в Туристическия информационен център на Доспат бяха връчени отличия и награди в конкурса за най-добри творби на децата от начални и основни училища в града. Това бе и финалното тържество на тазгодишната Седмица на гората, в което участваха: изпълнителният директор на Асоциация Общински гори инж. Тихомир Томанов, директорът на ТП „ДГС Доспат“ инж. Вергил Байкалов, заместник-кметът на Община Доспат Бисер Чаушев (тримата – на снимката). Присъстваха също служители от общинските предприятия, кметове, директори на училища, учители,  ученици.

По думите на Цанко Карталов – директор на общинското горско стопанство, през тази година всички прояви от празничната седмица са били насочени към децата: „Ние искахме те да се запознаят с ползите от гората, с грижата за нея и опазването й. От 1 до 8 април бяха предоставени фиданки и бе организирано засаждането им в дворовете на предприятия, училища, детски градини и кметства на територията на общината, бяха проведени беседи и практически занимания по залесяване с участието на специалистите от РУГ Смолян, и ЮЦДП Пампорово, проведе се и инициативата „Да изчистим Община Доспат”. Днес закриваме Седмицата на гората, но работата ни ще продължи през цялата година – каза в заключение Цанко Карталов, като обяви и идеята на отличените в изложбата деца: половината от средствата от наградния фонд да бъде използвана за направата на горски указателни табели и къщички за птици.

Инж. Томанов връчи награди за училищата и приветства инициативите на община Доспат за отбелязване на Седмицата на гората, като използва случая да подчертае: „Няма по-добре гледани гори от тези в Община Доспат”. В потвърждение на тази оценка и за добрата организация на Седмицата на гората на Цанко Карталов бе връчена почетна значка на АОГ. Самият инж. Томанов бе удостоен с почетна грамота на Община Доспат, която прие от заместник-кмета Бисер Чаушев.

Лесовъдско отличие за д-р Ценко Ценов

  • Връчването на приза за цялостна лесовъдска дейност

15_04_02_sedmicata.1 JPG

 

 

 

Министър Десислава Танева, заместник-министър доц. д-р Георги Костов и проф. Иван Палигоров – председател на СЛБ,  при връчването на наградата на д-р Ценов – директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в Изпълнителната агенция по горите. Поздравителна грамота от Асоциация Общински гори поднася изпълнителният директор инж. Тихомир Томанов.

15_04_02 gramota