Актуално

Стратегията за развитие на земеделието в селските райони за периода 2021-2027 ще бъде съобразена с предложенията на АОГ

По поръчение на УС на АОГ и с любезната отзивчивост от страна на Министъра на МЗХГ на 22.12.2020 г. се състоя среща на г-жа Танева с новоизбрания Председател на УС на АОГ г-н Валентин Атанасов – Кмет на община Сливо Поле. Г-н Атасов бе придружаван от Изп. Директор на АОГ инж.Тихомир Томанов.
От страна на АОГ, г-н Атанасов запозна Министър Танева с наскоро избрания нов състав на УС и на КС на АОГ.
Инж. Томанов представи приоритетите в дейността на АОГ за 2021 година, както и предложенията, които Асоциацията е подала в Тематичната работна група за изготвяне на Стратегията за развитие на земеделието в селските райони за периода 2021-2027 на ПРСР.
Обсъдени бяха и други актуални проблеми по управлението и стопанисването на горите на общините в България.
От страна на Министерството, Министър Танева увери представителите на АОГ в готовността на МЗХГ, като управляващ орган на ПРСР, че внесените от Асоциацията предложения, които са в съответствие с регламентите на Европейската комисия, ще бъдат отразени в Стратегията.
Срещата завърши с благопожелания за идващите светли празници.

Бодър дух, мир и берекет за новата 2021 година!

Уважаеми стопани на гори, колеги лесовъди, бранители на природата! Ръководството на АСОЦИАЦИЯ ОБЩИНСКИ ГОРИ най-сърдечно Ви пожелава весело и здраво, оптимистично и ведро посрещане на Коледа и Новата 2021-а година! Дано с отиващата си година останат в миналото неприятности, страхове от световната пандимия, тъгата от загуби на скъпи приятели! Нека Новата 2021 г. Ви донесе бодър дух, мир, уют и здраве край семейното огнище! Здраве и берекет! Инж. Тихомир ТОМАНОВ

var2-01

По идея на община Стара Загора – член на АОГ, ще бъдат залесени 10 000 фиданки

„Зелената инициатива 2020“ ще премине при спазване на всички противоепидемични мерки. viber_image_2020-11-18_11-56-30

Край старозагорския квартал „Дъбрава“ в местността „Магарешка поляна“ по инициатива на деятел на АОГ  ще бъдат залесени 10 000 фиданки от дъб цер.

Събитието ще се проведе на 5 декември от 10.00 ч. под надслов „Зелената инициатива 2020“. Организатори за втора поредна година са Община Стара Загора, Държавно горско стопанство – Стара Загора и Регионална дирекция по горите – Стара Загора. Идеята на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров е, градът да се превърне в най- зеления в България, като за целта всяка година да бъдат засаждани хиляди дръвчета в обезлесените от пожари и незаконна сеч покрайнини.

Община Стара Загора кани жителите и гостите на града да се включат в „Зелената инициатива 2020“ при спазване на всички противоепидемични мерки. До отворите за засаждане ще бъдат допускани до двама души или членове на едно семейство. Заради усложнената здравна обстановка не се предвижда организиран транспорт до местността.

Предвидените площи за залесяване от Държавно горско стопанство – Стара Загора, за тази година са 380 декара. С доброволната помощ на старозагорци, на 5 декември ще бъдат залесени 20 дка от определените терени, а горският фонд ще бъде допълнен с 10 000 фиданки от цер. Почвата вече е обработена и подготвена за екоинициативата. Важно условие за закрепването на младите дръвчета е правилното им засаждане. Технологията ще бъде обяснявана на място от специалистите от Държавно горско стопанство и Регионалната дирекция на горите – Стара Загора. Те са заснели и кратко видео, в което се показва правилното засаждане на фиданките. То ще бъде разпространено в електронните медии и социалните мрежи.

През изминалата 2019 г.  хиляди старозагорци се обединиха около идеята за нова гора около Стара Загора и засадиха 10 000 фиданки от дъб.

Заповядайте на доброволно залесяване и тази година!